• m743985

De voordelen van het stoppen met alcohol drinken

Bijgewerkt: 5 sep 2020

12 weken stoppen met alcohol? Waarom zou je dat in godsnaam doen?

Ik was een enorme piekeraar, iemand die veel nadacht over gebeurtenissen uit het verleden of wat de toekomst nog in petto heeft.. You name it!


Wat alcohol daarmee te maken heeft?

Alcohol kon mij, voor even dan toch, van die gedachten bevrijden en hielp mij om te ontspannen en om te relativeren.

‘The day after’ bleef ik helaas wel identiek dezelfde piekeraar.

Ik stond dus geen stap dichter bij het kunnen loslaten van gedachten die ik niet wilde toelaten.

Op de duur begon ik trouwens voor alle problemen iets te drinken om mij rustiger te voelen. Maar in plaats van minder zorgen te hebben kreeg ik er nog een pak bovenop zoals:

Hoe geraak ik veilig thuis na mijn nachtje uitgaan? Hoe herstelt mijn lichaam na zo’n roofbouw? Wat met mijn kinderen die niet het minste begrip hebben voor mijn kater en mij geen seconde de rust gunnen die ik zo broodnodig heb voor mijn herstel?

De hoeveelheid tijd die ik verloor met al het nadenken over al die zaken motiveerde mij extra om nu echt te proberen om eens voor een tijdje alcoholvrij door het leven te gaan.

Echter blijf het niet bij een tijdje, ik heb sindsdien nog geen druppel aangeraakt.

Waarom bleef het bij mij niet bij dat "eventjes stoppen met drinken".


ik hoef mij over veel zaken geen extra zorgen meer te maken. Ik kan ook helderder nadenken ook over mijn pieker momenten en ze aanvaarden om dan terug te keren naar de zaken die er op dat ogenblik toe doen.


De goesting om iets te drinken komt al heel wat minder in mij op. Ik kan er eens aan denken zo van: ‘Oh ja een drankje’ en het idee al na een paar seconden laten varen om mij dan gewoon verder te amuseren.


Ook het sporten voelt beter aan, mijn lichaam kan meer en het kan vooral beter ontspannen ’s avond waardoor ik beter en sneller recupereer (als dat geen voordelen zijn).

Natuurlijk moet iedereen zelf uitmaken of hij wel, niet of minder gaat drinken. Maar het doet deugd om te weten waarom je drinkt en wat je zoekt in alcohol.

Sommige mensen helpt het om de dag te verwerken, anderen om bepaalde emoties niet te moeten voelen.

Zo heb je natuurlijk snel een reden om elke dag iets te drinken.


Alcohol weglaten geeft je een vorm van controle, je wordt veel bewuster van jezelf, maar neemt ook verantwoordelijkheid op voor jezelf en je gedrag. Het geeft je zelfstandigheid.. Veel meer dan je ooit dacht in eerste instantie.

Ik ben eigenlijk van het heel gevoelige type en door de drank kon ik heel wat emoties wegduwen. Door ze op dat moment niet te moeten voelen dacht ik dat ze ook weg waren.


Helaas!


Ze kwamen terug op momenten die ik niet zag aankomen en ze maakten mij nog onzekerder dan dat ik daarvoor al was.


In begin meende ik ook dat de ‘fun’ in mijn leven nu wel voorgoed voorbij was, maar ik voel dat ik nu veel meer van alles kan genieten. Ik ben veel rustiger en heb veel meer geduld, vooral met mijn kinderen van 5 en 7 jaar. (dat komt echter ook niet meteen, na enkele maanden volgt het vanzelf)Wat zijn nu eigenlijk de voordelen stoppen met drinken? Mijn top 10 tips:


1 - Elke dag zo fris als een vis.

2 - Geen zorgen over veilig thuis geraken na een feest.

3 - Geen strijd tussen partners/vrienden over wie bob zal zijn.

4 - Geen spijt over jezelf de dag nadien.

5 - Geen vraagtekens over wat je nu precies gezegd hebt en tegen wie.


6 - Er bestaan op deze wereld wel degelijk lekkere alcoholvrije dranken.

7 - Geen valse beloftes die je toch niet zal kunnen (of willen) uitvoeren.

8 - Met een fris voel gevoel kunnen luisteren naar de kater verhalen van je vrienden.

9 - Geen bierbuik meer.

10 - Veel geld uitgespaard.


12 weken zonder alcohol? Zou jij het kunnen? Nee? Dan stel je jezelf best even de vraag waarom. Ik daag je uit om met mijn programma Krachtvuur mee te gaan in een bewustwordingstraject. Waar je 3 maanden werkt aan zelfzorg. bewustwording en beweging.. Maar ook stoppen met drinken. Doe je mee?

Recente blogposts

Alles weergeven